Home  Houding  Houdingtest  Zitten  Beweging  Aanraking  Hoofd  Lopen  Gebaren  Wijzen  Intonatie  Ademhaling  Afstand  Ruimte  Plaats  Tijd  Oogcontact  Gezichtsuitdrukking  Wenkbrauwen  Glimlach  Kleding  Uiterlijk  Huid  Voeten  Geur  Schaduwen  Slaaphouding  Symptomen  Aanwezigheid  Doen  Handdruk
 


bol.com Partner

Lichaamstaal in geuren en kleuren
Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Een pagina voor het voetvolk..

Lichaamstaal ten voeten uit

Jubeltenen?

Een geoefend observator van lichaamstaal zoekt het ook laag bij de grond. Dit is nodig, want daar bevinden zich gewoonlijk onze voeten en die van anderen. Voeten spreken een eigen taal die ons soms meer vertelt dan het gezicht. Mensen zijn zich er vaak wel van bewust dat de taal die hun lichaam spreekt hun bedoelingen kan verraden, maar daarbij vergeten zij hun voeten het eerst. Doordat we ons meestal onbewust zijn van de bewegingen die onze voeten maken zijn voeten zonder twijfel het betrouwbaarste deel van het lichaam.

Wat zeggen de voeten?

Als tijdens een zakenbespreking eenieder zijn best doet om zijn gezicht op uitdrukkingsloos te zetten, neem dan eens waar wat zich onder de tafel afspeelt. Let op de onrustige bewegingen die sommige voeten maken, soms voelbaar aan het trillen van de grond. Zie de onzekere voeten die zich tot ver onder de eigen stoel hebben teruggetrokken en kruisen bij de enkels. Bewonder de dominante voeten, die een groot deel van het terrein onder de onderhandelingstafel in beslag hebben genomen. Al deze voeten vertellen je veel over de onderlinge relaties van de gespreksdeelnemers: wie is de baas, wie is het met wie eens, voor wie hangt er veel vanaf en wie vindt het maar een saai gebeuren? Tijdens een toespraak is de observatie van iemands voeten ook zeker de moeite waard:

Sprekers die er het liefst vandoor willen gaan, produceren een heel scala van voetbewegingen die hun stemming weerspiegelen. Tijdens een lange lezing is een studie van hun voeten vaak veel interessanter dan dat wat ze te zeggen hebben. Specialiteiten van sprekers zijn het omhoogtrekken van de hielen en het wippen, tikken en schommelen van de voeten alsof ze op alle mogelijke manieren willen wegvluchten van die honderden starende ogen.

Desmond Morris

Aandacht voor voeten!

Heb jij aandacht voor je voeten? Heb jij aandacht voor je voeten? Iemand die aandacht besteedt aan de verzorging van zijn eigen voeten (en schoenen) heeft oog voor detail. Bij een eerste ontmoeting geven iemand zijn (gepoetste) schoenen daarom een betere indruk van hoe hij werkelijk is, dan zijn kostuum, aftershave of haardracht. Ook op een detail als nagelverzorging wordt gelet. Welke indruk wil jij maken?

De aandacht voor voeten is overigens iets dat van cultuur tot cultuur verschilt en dat is ook in de tijd nogal eens aan verandering onderhevig geweest. Onze voeten hebben door de eeuwen behoorlijk wat kwellingen moeten doorstaan ter ere van de mode. Zo bestond in China bijvoorbeeld een gebruik om de voeten van jonge meisjes strak af te binden, zodat ze klein bleven. De kleine voeten werden gezien als teken van vrouwelijkheid. Dat vervolgens op deze voeten niet meer kon worden gelopen, was bijzaak. Vrouwen hoefden immers toch niet te werken! Ook dit is trouwens communicatie, zei het een wat vreemde! De aandacht voor voeten is nu gelukkig wel beter. Mensen kunnen bijvoorbeeld naar een pedicure als ze problemen hebben met hun voeten. Voor andere lichamelijke en geestelijke klachten hebben zij soms baat bij voetreflex zonemassage. Bij deze vorm van voetmassage wordt verband gelegd tussen de zenuwbanen in de voet en de verschillende organen in het lichaam. Ook de hygiŽne van voeten krijgt steeds meer aandacht, variŽrend van voetwassingen, al dan niet in religieus kader tot nagelverzorging.

Stabiliteit en evenwicht

Onstabiel Als bij lichaamstaal gekeken wordt naar de betekenis van houding, hebben de voeten een grote rol. De voeten bepalen letterlijk hoe stevig we in onze schoenen staan. Kinderen staan soms op de zijkant van hun voeten. Ook kost het hen soms moeite om stil te staan. Hieruit blijkt respectievelijk hun onzekerheid en onrust.

      Eťn of twee voeten?
Als ik lang moet staan rust mijn gewicht...
evenveel op beide voeten
voornamelijk op ťťn voet
Mijn ouders hadden vroeger een kapsalon en moesten tijdens hun werk de hele dag staan. Ze leerden mij uit ervaring dat als je lang moet staan, je het minst moe wordt wanneer je je gewicht verdeelt over beide voeten. Je staat ook stabieler op twee benen. Dit klinkt logisch, maar toch staan veel mensen, bijvoorbeeld tijdens staande recepties, op ťťn voet en verplaatsen telkens wanneer ze moe worden hun gewicht op hun andere been.

Als je spreekt in het openbaar is het in ieder geval zeker een aanrader om op twee voeten te staan. Plaats je voeten wat uit elkaar. Daardoor kom je niet in de verleiding om heen en weer te wippen. Dit heeft verschillende voordelen: je wordt minder moe, je komt rustiger over, je staat steviger en je voelt je ook steviger!

Voeten die wijzen

Wijsvoet Dat veel mensen op ťťn voet staan heeft ook een groot voordeel. Het geeft ons tenminste de mogelijkheid om aan de stand van iemands voeten zijn belangstelling af te lezen. De voet waar het gewicht niet op rust is vaak wat gedraaid en staat dan enigszins dwars op de andere voet.

De gedraaide voet wijst veelal in de richting van degene naar wie iemands aandacht uitgaat. De stand van de voeten geeft ook een lichte draaiing van de schouders in dezelfde richting. Als iemand in een groep met zijn gewicht op zijn rechter been staat en zijn linker been naar links gedraaid is, zal zijn aandacht dus meer gericht zijn op iemand die links van hem staat. Wijst iemands voet in de richting van de deur, dan wil hij waarschijnlijk het liefst vertrekken. Ook als mensen zitten, met hun knieŽn over elkaar, is de punt van een schoen een goede richtingaanwijzer van hun belangstelling.

Intimiteit

Voeten zijn zeer gevoelig. Om deze reden is er een directe relatie tussen voeten en intimiteit vast te stellen. Het aanraken van iemands voeten is iets dat je niet zomaar doet. Van mensen die elkaars voeten aanraken kun je zeggen dat zij een intieme band hebben. Dit hoeft overigens geen seksuele relatie te zijn.

Intimiteit Kijk bijvoorbeeld eens naar de meisjes op de afbeelding hiernaast. Als je alleen naar het bovenste deel van de foto zou kijken, dan zou je nog niet zoveel over hun relatie kunnen vaststellen. Het zouden twee meisjes kunnen zijn die elkaar oppervlakkig kennen en die alleen voor de foto dicht bij elkaar zijn gaan zitten. Kijk je echter ook naar de onderkant van de foto, dan zie je meer. De meisjes hebben hun voeten naar elkaar gekeerd en hun voeten raken elkaar.

Zonder er lang over na te hoeven denken weet je nu dat deze meisjes meer met elkaar hebben dan een oppervlakkige vriendschap. Aan de manier waarop de (blote) voeten elkaar raken kun je concluderen dat ze een zeer innige band met elkaar hebben. Het kunnen zusjes zijn die veel met elkaar delen of hartsvriendinnen. Een vreemde raak je niet op die manier aan met je voeten.

Erotiek en seksualiteit

Voetjevrijen Zoals gezegd kan er sprake zijn van intimiteit tussen twee mensen zonder daarbij aan seks te denken. Toch is er natuurlijk wel enig verband tussen intimiteit en seksualiteit. De stap van intimiteit naar seksualiteit is binnen een relatie soms een kleine. De huid van de voet is zeer gevoelig voor aanraking. De voeten zijn daarom een erogeen gebied bij zowel mannen als vrouwen. Veel stellen vinden het gewoon al prettig om elkaar met de voeten aan te raken als ze in bed liggen. Het strelen van elkaars voeten met de eigen voeten wordt soms voetjevrijen genoemd. Aanraken van elkaars voeten kan een aanleiding zijn voor een seksueel avontuur, maar dat hoeft natuurlijk niet.

seksueel uitnodigend gebaar? Toch wordt het aanraken van voeten vaak met seksualiteit in relatie gebracht. Als een vrouw haar eigen voeten streelt terwijl ze een man aankijkt wordt dit soms opgevat als seksueel uitnodigend gebaar. Zelfs het zwengelen met een loshangende pump aan haar voet wordt wel eens als erotisch signaal geÔnterpreteerd. Erger is het nog als zij hem met haar voet aanraakt.

De mannen op hun beurt zetten hun avances soms ook in met hun voeten. Het meest bekend is de verleidingstechniek in het restaurant. De man raakt "per ongeluk" met zijn voet het been van de vrouw. Hij let daarbij heel goed op haar reactie: verstrakken haar spieren of trekt zij zich terug, dan kan hij dat zien als een afwijzing. Als zij niet terugtrekt maar de aanraking toestaat, is dat voor hem een positief teken voor een volgende stap, bijvoorbeeld het uitstrekken van zijn arm in haar richting. Erg romantisch allemaal! Wees echter wel waakzaam als je opeens een voet vanonder een vergadertafel langs je been voelt glijden.

Bij de pedicure

Bij een bezoek aan de pedicure gaan de voeten bloot om heel andere redenen. Hier zijn de likdoorns, eeltplekken, wratten en kalknagels aanleiding voor een soms zelfs pijnlijke aanraking van de voeten. Weest niet bevreesd: we zullen hier geen uitgebreide verhandeling houden over allerhande vormen van voetverzorging. We houden het bij lichaamstaal en die is er ook bij de pedicure!

Voetmassage Het aanraken van voeten, zelfs beroepsmatig, kan veel bij iemand losmaken. Tussen een pedicure en haar cliŽnten ontstaan vaak zeer vertrouwelijke relaties. Het komt soms voor dat een klant de meest intieme levenservaringen deelt met haar pedicure. Dit geldt overigens ook wel voor andere therapeuten die hun klanten beroepsmatig aanraken zoals de kapper of de fysiotherapeut. Voor een pedicure geldt het echter des te meer, omdat ze de voeten van een klant aanraakt.

Het aanraken van de voeten werkt op een of andere manier op de emoties. Daarnaast heeft een pedicure veel te maken met vaste klanten waarmee ze vanwege de frequentie van de behandelingen al een vertrouwensrelatie opbouwt. Ze ontvangt haar klanten vaak in een kleine ruimte binnen haar eigen huis. Meestal is zij alleen met de klant. Dit alles bij elkaar zorgt voor een vertrouwelijke sfeer. Klanten vertellen hun problemen om deze redenen soms eerder bij de pedicure dan bij hun partner, hun beste vriend of vriendin of de huisarts. Het zou om deze reden goed zijn als in de opleiding voor pedicures ook meer aandacht zou komen voor de psychologie van de mens en zijn communicatie zonder woorden.

Voeten kunnen huilen

Voeten kunnen huilen Als een student zich gespannen voelt voor een examen, worden zijn handen klam. Je zou dit kunnen voelen als je hem een hand geeft. Ook zijn voeten transpireren op dat moment meer. Zowel de handpalmen als de voetzolen bevatten meer zweetklieren dan elk ander deel van het lichaam. Deze zweetklierenzijn erg gevoelig voor spanningen en wanneer we onder druk staan neemt de zweetafscheiding enorm toe. Tenzij onze student op blote voeten door de examenzaal loopt, of zijn sokken niet heeft verschoond, zullen we weinig merken van het transpireren van zijn voeten.

Pedicures merken de emotionele verschillen soms wel aan de vochtigheid van de voeten van hun klanten en spreken dan over voeten die huilen. De lichaamstaal van zweetvoeten is niet weggelegd voor alledaagse interpretaties. Wel is het aardig om iets te vertellen over de geschiedenis hiervan. Toen we nog in berenvellen rondliepen had de transpiratie van handen en voeten een functie. We lieten daarmee een geurspoor achter die door anderen te volgen was. Ons reukorgaan heeft ons wat dit betreft wat in de steek gelaten, maar het geurspoor maken we nog steeds. De geur is zelfs zo sterk dat honden de voetsporen kunnen volgen van iemand die schoenen met dikke zolen draagt. Volgens de schrijver Desmond Morris konden Australische inboorlingen nog steeds een mens identificeren door aan zijn voetafdrukken te ruiken, zelfs als hij al enige tijd geleden was gepasseerd.

Tenen lezen

Tenen Lezen Voeten zijn bijzondere organen. Ze houden ons overeind, maar nemen ook vaak de benen om ons naar een andere plek te brengen. Ze kunnen wijzen en liefkozen en huilen. Voeten vertellen ons veel over onszelf en over anderen door alles wat ze doen. Toch kun je zelfs nog informatie over iemand krijgen door te kijken naar de voeten zelf. De lengte van de tenen, de vorm en de spreiding daarvan; al deze eigenschappen kunnen informatie geven. Meer daarover kun je lezen in het boek Tenen Lezen van Imre Somogyi. Ook kun je kijken op zijn website www.tenenlezen.com

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


De huid verraadt onze gevoelens. Lichaamstaal in geuren en kleuren.

Terug naar Index

Boeken op onderwerp:
te voet
tenen
voetverzorging
lopen
wandelen
lichaamstaal

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beÔnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beÔnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privť
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk