Home  Houding  Houdingtest  Zitten  Beweging  Aanraking  Hoofd  Lopen  Gebaren  Wijzen  Intonatie  Ademhaling  Afstand  Ruimte  Plaats  Tijd  Oogcontact  Gezichtsuitdrukking  Wenkbrauwen  Glimlach  Kleding  Uiterlijk  Huid  Voeten  Geur  Schaduwen  Slaaphouding  Symptomen  Aanwezigheid  Doen  Handdruk
 


bol.com Partner

Een persoonlijk gesprek valt of
staat met de opstelling van de stoelen en de keuze van plaats.

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

De taal van ruimte

Een eigen plek

Het is belangrijk een eigen plek te hebben. Voor mensen is het belangrijk om een "eigen plek" te hebben. Net als dieren hebben ook mensen een territorium. Als er bijvoorbeeld in je huis is ingebroken, zul je het verschrikkelijk vinden dat er waardevolle spullen zijn ontvreemd. Bezittingen kwijt raken is zeker erg, maar het idee dat iemand is binnengetreden in jouw "domein" en dat die persoon aan het neuzen is geweest in jouw spullen is nog erger.

We hechten veel aan ruimte voor onszelf. De ruimte waarin we wonen richten we in naar eigen smaak, zodat we ons er prettig in voelen. Hier kunnen we ons terugtrekken, alleen of met mensen die ons vertrouwd zijn. Ook kunnen we ons zo nodig afzonderen zonder lastig gevallen te worden door anderen. Deze ruimte is ons persoonlijke domein - ons nest - ons territorium. Natuurlijk zijn we trots op deze persoonlijke ruimte. We nodigen graag gasten uit om er met ons te verblijven. Maar dan wel op een tijdstip dat wij daar klaar voor zijn. We poetsen onze ruimte dan op en zorgen dat ook de ander een indruk kan krijgen van het knusse gevoel dat onze ruimte ons biedt.

Waar ga je zitten?

De plaats die iemand kiest in een ruimte kan veel over hem vertellen. Gaat een bezoeker van een verjaardag tussen andere mensen zitten, of zondert hij zich af. Bij wie gaat hij zitten? En zit hij in het midden van een groep of aan de zijkant. Hoeveel tussenruimte neemt hij ten opzichte van anderen? Zit hij met zijn gezicht naar de deur, naar het raam of naar de anderen toe gekeerd? Als je bij iemand thuis komt zegt de aanblik van het woonverblijf veel over de bewoner daarvan. Hoe heeft hij deze persoonlijke ruimte (territorium) ingericht (afgebakend). Heeft hij het bijvoorbeeld opgeruimd, of is het rommelig; heeft hij de ruimte gevuld met spullen of is het leeg? Hoeveel ruimte (territorium) heeft hij nodig? Heeft hij bijvoorbeeld een grote stoel die alleen voor hem is?

Privacy

Een mens heeft behoefte aan privacy. Het is belangrijk om je ook eens terug te kunnen trekken en niet voortdurend tussen mensen te hoeven zijn. De patiënten in de klassieke psychiatrische ziekenhuizen woonden in grote aantallen in grote paviljoenen. De gehele indeling van het gebouw benadrukte de massaliteit: grote slaapzalen, een gemeenschappelijke ruimte voor recreatie en eten, een paar badgelegenheden voor 40 a 50 personen enz. De patiënten hadden maar weinig privacy, behoudens een eigen kastje, dat ze met een beetje geluk zelf af mochten sluiten zodat ze wat eigen spullen konden bewaren. Ieder kan voor zich dit rijtje verder invullen. Duidelijk is wel dat zo'n omgeving weinig ruimte geeft tot menselijk wonen, menselijke arbeid en menselijke vrije tijdsbesteding (Werken in een therapeutisch milieu C. Janzing, J. Kerstens)

Ook nu nog hebben de lang verblijvende bewoners in psychiatrische centra en verpleeghuizen weinig eigen ruimte. Vaak zie je dat de mensen daar toch hun eigen territorium creëren. Ze maken gebruik van de hoekjes die het gebouw biedt. Deze hoekjes worden door henzelf "ingericht" met behulp van hun persoonlijke eigendommen. Elke dag zoeken deze mensen hun eigen hoekje weer op. Andere mensen zullen deze "afgebakende" stukjes afdeling niet zomaar betreden. Als je er al gaat zitten ben je als bij de ander op bezoek. Het afgebakende plekje is een tijdelijk territorium. "Hoe we onze zones bewaken en hoe we ons in andere zones begeven, is een integraal deel van hoe we met andere mensen in contact staan"

Ruimte en macht

Behalve privacy zijn ook begrippen als status en macht verbonden aan het bezitten (en bezetten) van een eigen plaats in een (woon)ruimte. A.J. Sekeris schreef ons het volgende als reactie op "de eigen plek":

Bij de verhandeling over de ruimte die mensen om zich heen creŰren wordt gesproken over de inrichting van iemands woning. Daarbij wordt het voorbeeld van een grote, persoonlijke stoel aangehaald. Dit is inderdaad voor mij zeer herkenbaar, maar vanuit mijn omgeving zie ik een extra aspect toegevoegd aan het hebben van de 'eigen' stoel, namelijk die van statussymbool.

De 'heer des huizes' (lekker on-geëmancipeerd) ontleent status aan het feit dat hij zijn 'eigen' stoel heeft en de rest van de huisgenoten niet (in die mate). Daarbij is de stoel dus geen 'hoekje' om je terug te trekken, maar juist een soort platform van macht. Daarbij treden dan weer leuke verschijnselen op als bijvoorbeeld de vader of schoonvader van de heer des huizes langskomt, waarbij de eerste die stoel vaak claimt, en de laatste die stoel vaak aangeboden krijgt.

Zelf voel ik me altijd heel ongemakkelijk als de situatie zich voordoet dat ik in _de_ stoel in een ander huishouden terecht komt, hetgeen er toe leidt dat ik zo snel mogelijk probeer een andere plek te vinden om te gaan zitten. Ik vraag me af in hoeverre een sterke gewaarwording dat je niet op een bepaalde plaats of binnen een bepaald gebied mag zijn onbewust be´nvloed wordt door de lichaamstaal van mensen die in de buurt zijn.

De plaats op het werk

Dat een plaats status en macht geeft, geldt behalve in een woonsituatie zeker ook op het werk. Als een werkruimte wordt gedeeld met anderen, geldt bijvoorbeeld algemeen dat degene die aan zijn bureau met zijn gezicht naar de deur zit meer status heeft dan degene die met zijn rug naar de deur zit. Ook de grootte van het bureau maakt verschil. Behalve de ruimteverdeling binnen een vertrek is ook de verdeling van ruimtes in het gebouw essentieel.

Onderzoekers die zich hebben verdiept in de relatie van ruimte en macht stellen:
  • meer ruimte is beter dan minder;
  • privéruimte is beter dan gedeelde ruimte;
  • hoge ligging is beter dan laag gelegen;
  • dichtbij 'de machthebbers' is beter dan verder af;
  • binnen is beter dan buiten
Hieraan zou nog kunnen worden toegevoegd dat de kamer zich beter kan bevinden in een aparte hal dan in een gang en dat vervolgens de hoeken in een gang weer beter zijn dan kamers in een rij midden op de gang. Tenslotte geeft zelfs het type deur van een kamer of kantoor statusverschil aan. Een deur zonder raam is beter dan een deur met een raam (lees inkijk).

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Bij welke afstand voel je je het pretigst?Een  persoonlijk gesprek valt of
staat met de opstelling van de stoelen en de keuze van plaats.

Terug naar IndexBoeken op onderwerp:
persoonlijke ruimte
ruimte en tijd
communicatie
management
emotie
relatie
liefde
flirten
lichaamstaal

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en be´nvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te be´nvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privÚ
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk