Home  Houding  Houdingtest  Zitten  Beweging  Aanraking  Hoofd  Lopen  Gebaren  Wijzen  Intonatie  Ademhaling  Afstand  Ruimte  Plaats  Tijd  Oogcontact  Gezichtsuitdrukking  Wenkbrauwen  Glimlach  Kleding  Uiterlijk  Huid  Voeten  Geur  Schaduwen  Slaaphouding  Symptomen  Aanwezigheid  Doen  Handdruk
 


bol.com Partner


Symptomen van ziekte hebben betekenis.

Wie zijn neus schendt.....

De taal die iedereen spreekt

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Homeopathishe behandeling van reukstoornissen

Een bijdrage van L.P. Huijsen, arts voor homeopathie en natuurgeneeswijze

1. Inleiding

De samenvatting van de radio-uitzending van de KRO op 13 december 1990 over Geur en Reuk begint met: "De neus is waarschijnlijk het meest verwaarloosde zintuig van de mens". Dat is er waarschijnlijk de oorzaak van dat de parfums en after-shaves steeds zwaarder van geur worden en de gebruikers van deze luchtjes te veel opbrengen. Er heerst daardoor de laatste tijd een ware geurterreur. Sommige mensen met parfum of after-shave bezwangeren de straat over honderden meters met hun geur. Zij beseffen waarschijnlijk niet dat gevoelige mensen daardoor (verergering van hun) hoofdpijn of astma kunnen krijgen. De reuk begint al direct na de geboorte een rol te spelen. De pasgeborene vindt de tepels van de moederborst op de geur die zij afgeven; een pasgewassen borst werd bij onderzoek beduidend minder vaak opgezocht dan de andere, ongewassen borst. Vrouwen die nauw samenleven in een groep, worden op den duur allemaal rond dezelfde dagen ongesteld. Amerikaanse onderzoekers hebben het oude vermoeden bevestigd dat geurstoffen, feromonen, daarvoor verantwoordelijk zijn (Neuzen zetten menstruaties gelijk: Gerbrand Feenstra in de Volkskrant van 14 maart 1998). Bert van Riel schrijft in zijn boek "Drie-eenheid in de chakra's" dat de geur ook een zeer belangrijke rol speelt bij het kiezen van een partner. Volgens de geurdeskundige prof. dr. E.P. K÷stner schijnen wij ietwat zurig, wee´g te ruiken vanwege de grote hoeveelheid melkproducten die we tot ons nemen. Vrouwen zijn rond de ovulatie extra gevoelig voor geuren (een parfum moet je niet ruiken: Fred Backus in NRC Handelsblad van 16 december 1993). Reuk is ook belangrijk omdat het ons waarschuwt voor gevaar, wij beoordelen er ons voedsel mee en geuren roepen herinneringen op en daarmee stemmingen. Met een bepaalde geur komen ineens levendige beelden terug en daarmee allerlei verloren gewaande details. Het leven zonder geur is daardoor erg saai.

2. Hoe ruiken wij?

De geurmoleculen komen de neus binnen tijdens het ademhalen of via de keelholte tijdens het eten. Die geurmoleculen maken contact met receptorcellen in het reukslijmvlies dat zich boven in de neus bevindt. Dit reukslijmvlies is een klein stukje hersenweefsel buiten de hersenen. De receptorcellen vangen de geurmoleculen op en vertalen deze in een elektrische boodschap die doorgestuurd wordt naar de centrale hersenen. Feromen worden niet via het gewone reukorgaan in de neus waargenomen, maar via het zogenaamde vomeronasale orgaan (VNO), dat onderaan het neustussenschot zit en andere verbindingslijnen met de hersenen heeft dan het reukorgaan.

3. Oorzaken van reukverlies

Naar schatting lijden anderhalf miljoen Nederlanders, ofwel tien procent van de bevolking voor kortere of langere tijd aan reukstoornissen. Er kan ook beschadiging optreden door een sterke chemische stof die ingeademd (o.a. arseen, benzeen, zwavelwaterstof) of opgesnoven (lijmsnuivers) wordt. Het reukgedeelte in de centrale hersenen kan beschadigd raken door een hersenbloeding of een stolseltje in dit gebied. Door een hevig stoot tegen het hoofd kunnen de reukzenuwen aan de hersenbasis scheuren (voorste-schedelbasisfractuur) waardoor de reukprikkel niet meer doorgegeven kan worden aan de hersenen. Bij 10% van de mensen met reukverlies is een hersenschudding de oorzaak. Herstel hierbij is onzeker maar de homeopathie heeft er wel middelen voor om te proberen. Ook een tumor in de voorste schedelgroeve blokkeert het doorgeven van de reukprikkel. Door poliepen kunnen de geuren het reukslijmvlies niet meer bereiken. Poliepen ontstaan in bijna alle gevallen in het zeefbeen (etmo´d). Zij zijn op de gewone sinusfoto meestal niet zichtbaar. Reukverlies kan het enige symptoom zijn. Een verminderd reukvermogen wordt gezien bij multiple sclerose en de ziekten van Alzheimer, Korsakoff en Huntington. Sommige antidepressiva remmen de vorming van nieuwe reukcellen. Door zinktekort wordt de reuk ook minder.

4. Vormen van reukstoornissen

De psycholoog Piet Vroon interviewde voor zijn column "Reukverlies" in de Volkskrant van 28 maart 1992 de psycholoog A.P.J. Hendriks uit Utrecht die zich gespecialiseerd heeft in het diagnostiseren van reukstoornissen. Reukverlies kan volgens Hendriks verschillende vormen hebben. Gehele of gedeeltelijke anosmie betekend dat iemand (vrijwel) niets meer ruikt, parosmie houdt in dat geuren veranderd lijken te zijn, en in geval van kakosmie ruikt alles smerig. Volgens Piet Vroon gaat een reukstoornis vaak gepaard met depressiviteit.

5. Herstel van een reukstoornis

Volgens Hendriks is er bij zo'n 30-40% van de mensen die een reukstoornis na een ongeluk opgelopen hebben binnen een jaar een zeker spontaan herstel. Dat is ook het geval bij reukverlies als gevolg van virusinfecties, maar het herstel is minder en het verloopt trager dan na ongelukken. Er zijn gelukkig homeopathische geneesmiddelen die in sommige gevallen tot genezing kunnen leiden. Met homeopathische geneesmiddelen en extra vitamines kunnen wij het herstel van reukverlies stimuleren.

6. Homeopathische behandeling van reukstoornissen

a. Reukverlies /-vermindering

Bij reukverlies /-vermindering ten gevolge van een ernstig ongeluk met het hoofd kan aan Belladonna, Helleborus niger, Hyoscyamus niger, Rhus toxicodendron en Sepia officinalis gedacht worden. Hypericum perforatum is een middel dat beschadigde zenuwbanen sneller doet herstellen en kan daardoor altijd geprobeerd worden bij reukverlies na een ernstig ongeluk met het hoofd.

Bij reukverlies ten gevolge van een (chronische) ontsteking denken we aan Silicea terra (bij kouwelijke mensen met droog neusslijmvlies en nagelproblemen) en Sulfur (prikkelbare mensen met een droge, branderige ongezonde huid) Reuk- en smaakverlies bij kouwelijke, serieuze, emotionele mensen, die dol zijn op pasta's, zoet en zout past bij Natrium muriaticum. Reukverlies met droge neus en vieze lucht in de neus en hooikoorts pleit voor Luffa operculata

Reukverlies ten gevolgen van poliepen: Bij koukleum met maagklachten Cadmium sulfuricum D30. Bij pijnlijke druk aan de neuswortel (d.w.z. boven aan de neus) Sanguinaria canadensis. Bij chronische verkoudheid en taai slijm Kalium bichromicum.

NB. Bij mensen met koude voeten is de temperatuur van het neusslijmvlies twee tot drie graden lager dan bij mensen met warme voeten. Deze lagere temperatuur is gunstig voor virussen omdat ze zich dan beter kunnen vermenigvuldigen. Altijd koude voeten is daarom ÚÚn van de oorzaken van chronische neusverkoudheid.

b. Overgevoeligheid voor geuren

Het belangrijkste middel voor overgevoeligheid voor geuren is Colchicum autumnale. Bij dit middel worden genoemd overgevoeligheid voor kookluchtjes, eieren, vis, voedsel en sterke geuren. Colchicum wordt o.a. gebruikt bij leukemie en jicht. Bij Phosphorus worden genoemd bloemen, parfums, tabak, onprettige en sterke geuren en gevoeligheid voor geuren tijdens hoofdpijn. Bij Sepia officinalis staan vermeld: kookluchtjes, voedsel en sterke geuren. Bij Nux vomica bloemen, tabak en sterke geuren.

c. Verandering van geur

Nux vomica wordt genoemd bij voedsel en melk ruikt rottend.

7. Vitamines en voedingssupplementen bij reukstoornissen

Bij beschadiging van het zenuwstelsel helpt octacosanol bij het herstel. Vitamine B-complex verbetert de werking van het zenuwstelsel. Tijdelijk extra zink slikken kan het reukvermogen verbeteren.

8. Literatuur

Middelweerd, M.J. en de Vries, N.: De behandelbare reukstoornis (klinische lessen), Ned Tijdschr Geneesk, 134e jaargang nr. 33, 18 augustus 1990. 1577-1579. Verborgen Verleider - Psychologie van de reuk: Piet Vroon, Anton van Amerongen en Hans de Vries; uitgeverij Ambo, Baarn.

L.P. Huijsen, arts voor homeopathie en natuurgeneeswijze
Rotterdam 9 mei 2000.
Terug naar ons artikel over geur


Ik wil de wereld ruiken


Alleen al in Nederland leven enkele honderdduizenden mensen met een reukstoornis. Niet of nauwelijks kunnen ruiken of proeven - het missen van een zo belangrijk zintuig - heeft grote invloed op het dagelijks leven. De schrijfster verloor in 2002 haar volledige reuk- en smaakvermogen door een verkoudheid. Diagnose: anosmie. In haar boek Ik wil de wereld ruiken, neemt ze de lezer mee in een wereld zonder smaak en geuren. Levendig beschrijft zij waar zij in het dagelijks leven mee geconfronteerd werd en hoe zij uiteindelijk haar reuk terugvond. Daarnaast bevat het boek achtergrondinformatie en tips om rekening mee te houden als je niet of nauwelijks kunt ruiken of proeven.
Geur en gedrag
  Ik wil de wereld ruiken
  Free Musketeers
  Jacqueline Blase
  Ploegsma uitgeverij 1994
  ISBN 9789048406074

Geur en Gedrag

Henk Hellema schreef een interessant boekje over de invloed van geuren op ons gedrag. Geuren alarmeren ons voor 'vluchtige' gevaren, geven smaak aan eten en drinken en geven huis en haard, kinderen en partners een zweem van vertrouwdheid. Geuren hebben een sterke invloed op het emotionele brein. In minieme concentraties hebben ze al effect op de hersenen. Een eerste lentedag die voel je niet, die ruik je. De neus kan een mens zomaar twintig jaar terugvoeren in de tijd. Omdat hij een geur herkent die onmiskenbaar associaties oproept met een bepaalde gebeurtenis of situatie van toen. De bezitter van deze neus vraagt zich in zo'n situatie af waarom juist nu deze herinnering zich aan hem opdringt. Ook als we ons zonder aanwijsbare reden bijzonder aangetrokken voelen tot een ander persoon of juist iemand niet kunnen luchten of zien, zouden we er goed aan doen ons meest onderschatte zintuig te raadplegen: de neus. Er bestaan talloze geuren die ons verleiden, ons leven aangenaam en fris maken. Geuren die wij kopen in prachtige flacons, elegante doosjes of in handzame verpakkingen - als parfum, in zeep, in waspoeder of in wc-reiniger. Toch zijn er toepassingen van ons reukvermogen die tot dusver onbenut zijn gebleven. Bijvoorbeeld hoe de effectiviteit in het bedrijfsleven verhoogd kan worden door werkbevorderende luchtjes door de airco van het kantoorgebouw te blazen of hoe door bepaalde geuren de kooplust van de consument kan worden geprikkeld. Wordt u 's morgens al gewekt door 'Vitaliserende' geuren van den of eucalyptus?Geur en gedrag
  Geur en gedrag
  Henk Hellema
  Ploegsma uitgeverij 1994
  ISBN 9021671417


Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Wat vertel je met je geur? Symptomen van ziekte hebben betekenis.

Terug naar Index

Boeken op onderwerp:
geur
reuk
ruiken
de neus
feromonen
liefde
flirten
parfum

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en be´nvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te be´nvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privÚ
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk