Home  Groeten  Luisteren  Contact maken  Baby's  Stress  Waarheid  Eerlijkheid  Waardering  Manipuleren  NLP  Liefde  Dating  Flirten  Sollicitatie  Verkoop  Toespraak  Presentatie  Vergaderen  Pengebruik  Roken  Aanspraak  Assertiviteit  Ruzie  Agressie  Macht  Man/vrouw  Samen in bed  Kinderen  Op school  Onderwijs  Op kantoor  Sport  Spiegelen  Gedachtenlezen?  Dieren
 


bol.com PartnerLet op je prestentatie tijdens je sollicitatie.

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

masterflirt

Flirten: we kunnen het niet laten!

De ware liefde

Ik vind jou leuk

Wat gebeurt er met jou als je iemand ontmoet die je erg aantrekkelijk vindt? Misschien voel je de vlinders in je buik, maar wellicht merk je ook dat je je anders gaat gedragen in bijzijn van deze persoon. Je hangt niet onderuit maar strekt je lichaam. Je wordt wat drukker en maakt plagerige en uitdagende grapjes naar hem of haar, die je ondersteunt met een glimlach. Je bent verbaasd over je eigen plotselinge spontaniteit, humor en verbale snelheid. Je ogen twinkelen en zijn zeer beweeglijk. Je maakt ze groot waarbij je je wenkbrauwen omhoog trekt. Daarna knijp je ze weer samen, waardoor je de ander door een kiertje aankijkt.

Met een schuin hoofd

lach je naar de ander en vervolgens kijk je verlegen omlaag. Je kaken lopen rood aan. Je mond doet ook mee aan deze dans: terwijl je lacht en grapjes maakt tuit je je lippen, lik je aan je lippen, bijt je op je onderlip of bol je je wangen. Als je spreekt worden sommige zinnen uitgesproken met een bijna kinderlijk hoog stemmetje. Je handen blijven ook niet stil: je hebt vooral de neiging om jezelf aan te raken. Je handen strelen je armen of benen. Je vingertoppen beroeren je wang, friemelen aan je haar of peuteren aan het bovenste knoopje van je blouse of overhemd. Ben je nu op de versiertoer?

Flirten

Flirten met collega's op het werk vind ik...
Het bovenstaande gedrag dat je bij jezelf hebt herkend heeft alle ingrediŽnten van het flirten. Wat je hier eigenlijk doet is geven van seksueel uitdagende signalen naar de ander, overigens niet altijd met het doel om een seksuele relatie met de ander aan te gaan. Ook in de werksituatie wordt geflirt, ook als het gaat om een puur zakelijke relatie. Daarbij is dit flirten niet eens storend, maar draagt zelfs bij aan de goede werksfeer en de productiviteit. Er is wel verschil tussen het flirten met, of zonder seksueel oogmerk. Als de bedoeling niet seksueel van aard is, worden de flirtgebaren onvolledig of anders uitgevoerd. Zo is lichamelijke aanraking van de ander, iets dat daarbij minder plaatsvindt. Wel kan iemand bijvoorbeeld speels op de rugleuning van de stoel van de ander steunen of de armleuning vasthouden om een aanraking te suggereren.

Extra signalen

De context waarin het flirten plaatsvindt is ook bepalend voor de betekenis. Het gesprek is van zakelijke aard, zonder toespelingen naar seksualiteit. Er kunnen grapjes gemaakt worden over het werk, maar niet over het lichaam. Hetzelfde geldt voor vlijende complimentjes. Als de benadering van de ander te dichtbij komt kan de ander deze ook afhouden door bijvoorbeeld te spreken over partner en/of kinderen. Ook kunnen andere extra signalen worden gegeven om de effecten van het flirten af te zwakken. Iemand kan bijvoorbeeld hard lachen om aan te geven dat de flirt als grap is bedoeld. Soms worden deze extra signalen echter wel eens verkeerd begrepen of is de uitwerking van het flirtgedrag te sterk. Dit kan leiden tot onbedoelde seksuele verhoudingen in de werksituatie. Zo'n verhouding trekt soms extra omdat het stiekeme ervan er ook een bepaalde spanning aan geeft. Het is echter goed te beseffen dat zo'n relatie, vooral als deze van korte duur is, de verhoudingen op het werk danig kunnen verstoren.

Ik val op de verkeerde mensen)

Vaak is flirtgedrag onwillekeurig (wat niet zelden onverwachte gevolgen heeft), maar er bestaat natuurlijk ook gedrag dat wel bewust bedoeld is als een seksuele uitdaging. Gek genoeg zijn veel mensen - wie het routineflirten zo goed afgaat - niet zo'n ster in de bewuste toepassing. Dit zijn de mannen en vrouwen die soms zeggen: "Ik val op de verkeerde mensen". In contact met collega's en vrienden die al relaties hebben voelen ze zich ontspannen en gedragen zij zich als een ware flirt. Ook bij mensen die ze zelf niet opwindend vinden, hebben ze er niet zoveel moeite mee. Als ze echter iemand tegenkomen in wie ze een potentiŽle partner zien, verstijven ze en vertonen gedrag waaruit de ander juist afwijzing zou kunnen interpreteren. Ze kijken de ander niet aan, sluiten zich af door hun armen te kruisen en durven de ander niet te benaderen. Deze mensen vinden hun partner uiteindelijk niet in een bar of een discotheek, maar op een camping, een sportclub of inderdaad op hun werk. In ieder geval in een situatie waarin ze zelf niet het gevoel hadden dat ze "op de versiertoer" waren.

De Don Juan (m/v)

Aan de andere kant bestaan er mensen die zich de kunst van het bewust flirten bijzonder goed eigen hebben gemaakt. Ze zijn altijd wel te vinden op plaatsen waar veel mensen voor de gezelligheid bijeen komen. Ze weten hoe ze iemand moeten benaderen, amuseren en opwinden. Hun flirt kan - of het nu bewust is of niet - een sterk seksuele uitwerking hebben op iemand van de andere sekse en kan een duidelijk merkbare aantrekking tot stand brengen zonder dat daarbij ook maar een enkel woord gesproken wordt. Iemand die goed kan flirten krijgt hierdoor een aantrekkelijke uitstraling. Uiterlijk speelt daarbij ook een rol, maar een minder grote dan je zou verwachten. Het kan erg verleidelijk zijn om een avontuurtje met zo'n persoon te beginnen. Vaak blijft het echter bij slechts een one night stand. Bij topflirters is het verleiden en veroveren namelijk in veel gevallen een verslaving geworden. Het is een uitdaging om morgen weer een ander te versieren.

Herken de flirt-signalen

Tijdens het flirten geven mannen en vrouwen prikkelende signalen om de aandacht te trekken en de ander op te winden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt nemen vrouwen daartoe vaak het eerste initiatief. Het mag dan zo zijn dat de mannen een vrouw het eerst benaderen, maar het zijn de vrouwen die blijkbaar bepalen wie dat mogen doen en wanneer. Vrouwen lijken ook beter in het uitzenden van flirt-signalen en het herkennen daarvan. De meeste vrouwen weten blijkbaar intuÔtief hoe ze moeten flirten. In het begin van dit artikel hebben we al enkele tekens van het flirten genoemd, maar laten we er nog eens nader naar kijken.

De ogen spelen een belangrijke rol bij deze plagerig-uitdagende signalen. Als een man en een vrouw zich tot elkaar aangetrokken voelen, is er in hun oogcontact vaak een mengeling van trage, langdurige blikken en korte glinsteringen, welke laatste tot stand komen door wijd open ogen en opgetrokken wenkbrauwen. Deze gaan dikwijls samen met zijwaartse blikken, waarbij de ene partner vagelijk naar de andere staart, terwijl eerstgenoemde het hoofd lichtjes zijwaarts houdt. Dit wordt vaak op een grappende en uitdagende wijze gebracht.

Andere uitdagende signalen komen tot stand door kleine tastende bewegingen, door bijvoorbeeld een hand lichtjes op arm of schouder van de ander te leggen of de stof van haar of zijn shirt of blouse te beroeren.

Als iemand flirt, is er bijna doorlopend iets van een glimlach op het gelaat te zien. Ook kan men een signaal presenteren door zichzelf te betasten - de vrouw die over haar wang strijkt, haar lippen beroert of de handen op haar heupen plaatst, lijkt daarbij een aanduiding te geven van haar wens dat de man dit bij haar zou doen. En de vrouw die publiekelijk haar schouderbandjes recht trekt of speelt met de bovenste knopen van haar jurk, lijkt op deze wijze de aandacht te trekken op een verleiderlijk deel van haar lichaam. Natuurlijk komt het ook vaak voor dat iemand deze of andere gebaren maakt zonder te beseffen dat ze door een ander als uitnodigend kunnen worden opgevat. En de dan ontstane verwarring kan door de ander als teken van raffinement worden gezien...

Geur en gedrag

Superflirt

De fijne kneepjes van het versieren
'Zijn ze met me aan het flirten of proberen ze gewoon aardig te zijn?' Iedereen vraagt zich dat wel eens af. In het boek Superflirt van T.Cox komen alle do's en don'ts op het gebied van flirten aan bod. Vanaf het moment dat je een spetterende entree wilt maken totdat je echt iemand hebt ontmoet die de moeite waard is: dit superpraktische handboek voor mannen ťn vrouwen laat je niet in de steek. Met prachtige foto's die de fijne kneepjes van het versieren nog duidelijker maken. De auteur is een internationaal vermaarde expert op het gebied van seks en relaties.

Gerelateerde onderwerpen:

dating I  man/vrouw I  liefde I  samen in bed I  contact maken I  eerlijkheid

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie
Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Dating: anoniem op zoek naar de ware liefdeLet tijdens je sollictatie ook op je lichaamstaal!

Terug naar Index
Boeken op onderwerp:
flirten
liefde
verleiding
uitstraling
charisma
geluk
succes
complimenten
emotie
lichaamstaal
relativeren

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beÔnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beÔnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privť
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk