Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen


 


bol.com Partner

Zes stappen om alles voor elkaar te krijgen
Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk Onrealistische doelen brengen u verder
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Onrealistische doelen brengen u verder

Zal de mens ooit op een andere planeet kunnen wonen? Er zijn nu al behoorlijk uitgewerkte plannen om mensen op Mars te laten wonen. Dat lijkt misschien onrealistisch. Maar dat dachten we ook voordat de eerste man op de maan liep. Bij elke opzienbarende uitvinding in de geschiedenis waren er mensen die riepen dat het niet mogelijk was: het doel was onrealistisch! Toch bleven anderen dromen en pogingen ondernemen. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Voordat het de gebroeders Wright lukte om een vliegtuig in de lucht te houden, zijn er heel wat mislukte pogingen ondernomen. De critici schudden hun hoofd: onrealistisch! Ook Sporters leggen de lat voor zichzelf steeds een stukje hoger. Daardoor behalen ze resultaten die eerder als onrealistisch werden gezien.

SMART of niet?
U kent ongetwijfeld de SMART-voorwaarden waaraan doelen worden beoordeeld. Goede doelen moeten volgens dit principe Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Gevoelsmatig klinkt dat logisch. Het is immers een goede poging om vaagheid te voorkomen. Toch is het feitelijk niet juist. Er is bijvoorbeeld helemaal niets meetbaars aan een doel. Alleen de behaalde resultaten kun je meten, niet de beoogde resultaten. En daarin zit een verschil. Vaak worden het doel en het resultaat als synoniemen beschouwd. Het zijn echter twee totaal verschillende dingen. Een doel hoeft niet realistisch te zijn. Of een poging misschien onrealistisch was, weet je pas achteraf.

Doel of resultaat?
U stelt doelen en u streeft naar goede resultaten. Dit lijkt hetzelfde, maar er zijn essentiële verschillen. Bij een doel gaat het om uw voornemen om iets te bereiken, waarbij u zich ook een voorstelling maakt van de route er naartoe. U gelooft erin en bent bereid om er alles aan te doen om het te behalen. Maar in feite is het doel alleen nog maar uw wens of droom. Het resultaat is wat u uiteindelijk behaalt. Het resultaat kan overeen komen met het doel dat u zich had gesteld. Het kan ook extra meevallen of tegenvallen. Zodra het resultaat er is, is dat onveranderlijk. U kunt terugkijken op het proces en ervan leren voor de toekomst. Het resultaat zegt niets over hóé u het bereikt hebt.

Het wel of niet bereiken van de top
Laat ik beginnen met een voorbeeld uit mijn eigen vakantie. Ik was met mijn vrouw en kinderen in Noord-Italië en we wilden een flinke wandeling maken in de bergen. We hadden uitzicht op een tweeduizend meter hoge berg met een kruis op de top. Een wandeling naar het kruis leek ons een mooi doel. Volgens de receptioniste van het park waar we verbleven, was dit ook haalbaar: twee uurtjes lopen. We gingen ervoor. De wandeltocht viel ons echter tegen. Sommige stukken waren slecht begaanbaar waardoor we over watervalletjes en rotsen moesten klauteren. De paden waren af en toe erg smal, met veel losse steentjes waar we op glipten. Ook waren er lange steile stukken. We deden er langer over dan we hadden ingeschat en na de beoogde twee uur was de top nog niet in zicht. Uiteindelijk kwamen er mensen uit de tegengestelde richting die ons vertelden dat het nóg een uur lopen was. Mijn vrouw zat er doorheen, mijn kinderen waren wat verveeld en zelf begon ik last te krijgen van een blaar vanwege mijn nieuwe, nog knellende schoenen. We besloten terug te keren. We hadden het doel: de bergtop, niet behaald. Wel hadden we, zoals we wilden, een flinke wandeling gemaakt en genoten van de natuur. En dat was een resultaat dat ons tot tevredenheid stemde. Ons doel was misschien onrealistisch, maar dit had er wel voor gezorgd dat we het langer volhielden dan wanneer we waren gaan wandelen zonder doel voor ogen. Het doel was motiverend.

De route naar het beoogde resultaat
Op de terugweg naar huis overnachtten we in hotel in Oostenrijk. Ook daar konden we naar de top van een twee kilometer hoge berg. Dat hebben we gedaan! We namen gewoon een ski-lift. Het resultaat was dat we inderdaad op de top stonden en van het uitzicht genoten. Daar was geen zware inspanning voor nodig. Je zou kunnen zeggen dat het doel nu wel behaald was. Het beoogde resultaat was er, maar zoals gezegd: het resultaat zegt niets (meer) over de route er naartoe. Een goed doel zegt niet alleen iets over de uitkomst, maar ook over het proces. Stel dat u zich tot doel stelt om een miljoen te verdienen door een goedlopend bedrijf te beginnen. Voordat u echter van start gaat, wint u de loterij. Uw miljoen is binnen! Het resultaat is er. Maar is uw doel ook behaald?

Geloven in het onmogelijke
Op het werk worden doelen en resultaten vaak aan elkaar gekoppeld. Er wordt steeds gepoogd om realistische doelen te stellen die haalbaar zijn binnen een bepaald tijdsbestek. Als het doel uiteindelijk niet behaald wordt, wordt dat soms gevoeld als een mislukking. Maar is dat zo? Een wat te hoog gegrepen (onrealistisch) doel kan wel degelijk leiden tot bijzonder goede resultaten. Een voorbeeld is de poging van Maarten Van Der Weijden om de elf stedentocht te zwemmen. Zijn doel was deze zwemtocht van bijna 200 km langs de 11 steden in Friesland te volbrengen. Maarten heeft dit doel in 20018 niet behaald, maar wat een fantastisch resultaat! Zou hij dit resultaat ook behaald hebben als hij zich een ‘realistisch’ doel had gesteld, van bijvoorbeeld 6 steden? Waarschijnlijk niet! Juist zijn geloof in de mogelijkheid, het vertrouwen in zichzelf, zijn bereidheid om zich helemaal te geven en zijn volharding, hebben het mogelijk gemaakt om dit te doen. Moet hij zich dan ongelukkig voelen omdat zijn doel niet behaald is? Nee, zijn doel heeft hem alleen geholpen. En hij raakte niet gefrustreerd door het niet halen van dit doel. In 2019 deed hij opnieuw een poging ondanks het feit dat anderen zijn mislukte poging misschien zagen als bewijs dat het doel niet realistisch was. En deze keer haalde hij het wel. Of iets écht onrealistisch is, weet je pas achteraf. Het is best apart dat we vinden dat doelen realistisch moeten zijn terwijl we tegelijkertijd vaak zeggen: durf te dromen! Deze twee gedachten lijken elkaar tegen te spreken.

Streven naar het maximaal haalbare
Als doelen realistisch moeten bestaat het gevaar dat de doelen naar beneden worden bijgesteld om ze te kunnen behalen. Stel dat u een dochter hebt op de middelbare school. Aardrijkskunde is niet haar sterkste vak en bij een proefwerk is ze al blij met een voldoende. Met dit doel in gedachten gaat ze leren. De stof blijkt toch mee te vallen en na een uurtje leren denkt ze dat ze het wel weet. Uiteindelijk krijgt ze een 6. Daar is ze blij mee - haar doel is behaald. Wat zou er gebeuren als ze zich zou voornemen een 10 te halen? Dit lijkt onrealistisch. Ze is immers niet goed in Aardrijkskunde. Toch gaat ze voor het maximale. Als ze geleerd heeft, leest ze de stof nog een keer door. Ze ontdekt dingen die ze toch nog niet helemaal begrijpt en verdiept zich daar extra in. Ze denkt het nu goed te kennen. Bij het proefwerk haalt ze een 7. Haar doel is niet behaald, terwijl haar resultaat beter is. Misschien voelt ze zich ondanks haar goede cijfer nu helemaal niet zo gelukkig. Daardoor is ze misschien geneigd om de volgende keer haar verwachtingen omlaag bij te stellen. Het is de kunst om doel en resultaat van elkaar los te koppelen: streven naar het hoogst mogelijke doel, maar u niet laten frustreren als het resultaat anders is. Aan het resultaat kunt u niets meer veranderen. Geniet ervan als dat goed is. Leer ervan als het tegenvalt. En durf opnieuw onrealistische doelen te stellen.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie

Meer over dit onderwerp
Flexibel manouvreren richting uw doelen
De kunst van het relativeren
Spreken en denken in mogelijkheden
Zes stappen om alles voor elkaar te krijgen
Tien managementlessen van The Secret
Is geluk een kwestie van stom geluk?
Effectiever managen door systematisch te herhalen
Hoe u met flirten uw doelen kunt bereiken

Bekijk hier een overzicht van de artikelen van Frank van Marwijk

Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Vorige pagina Zes stappen om alles voor elkaar te krijgen

Terug naar Index









Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beïnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com





Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk