Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen


 


bol.com Partner

Maak van uw nieuwjaarsspeech een nieuwjaarsconference
Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk Acht tips om uw goede voornemens te laten slagen
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Acht tips om uw goede voornemens te laten slagen

Over twee weken begint het nieuwe jaar. Traditioneel is dat het moment waarop veel mensen goede voornemens bedenken. Misschien wilt u afvallen, stoppen met roken, een boek schrijven, meer tijd besteden aan familie en vrienden of meer structuur aan uw leven geven. Het kan ook zijn dat u zakelijke voornemens hebt zoals uw deadlines beter bewaken of aandacht geven aan uw netwerk. Wat uw goede voornemens ook zijn, het gaat er niet alleen om ze te bedenken, maar ook om u zich eraan te conformeren, het vol te houden en de voornemens te laten slagen. Dat is voor velen een probleem. De voornemens zijn prachtig, maar na enkele weken zijn ze weer weggezakt. Hier kunt u acht tips lezen die u helpen bij het succesvol laten slagen van uw goede voornemens.

1. Bereid u terdege voor
Als je in de laatste weken van december aan mensen vraagt of ze goede voornemens hebben, schudden ze die soms spontaan uit hun mouw. Ze willen afvallen, stoppen met roken, meer sporten, gezonder eten enzovoorts. Toch zijn deze voornemens meestal weinig onderbouwd. Mensen willen wel dingen ten goede veranderen in het nieuwe jaar, maar hebben er vaak niet over nagedacht hoe ze dat gaan doen. Neem bijvoorbeeld het stoppen met roken. Dat kun je je wel voornemen, maar in de praktijk blijkt het voor veel mensen niet zo makkelijk om dat in één keer te doen. Allereerst zal u er dus over moeten nadenken wat u precies op 1 januari wilt gaan doen. Is het uw plan om op 31 december echt uw laatste sigaret te roken, dan moet u in de weken daarvoor misschien al beginnen met afbouwen. Hebt u echter het plan om vanaf 1 januari systematisch te gaan minderen, dan is het goed om een schema klaar te hebben met de stappen die u wilt gaan nemen. Ook is het dan belangrijk om een einddatum te bepalen waarop u het doel - niet roken - behaald wilt hebben.

2. Maak het concreet
Veel voornemens met nieuwjaar worden in vage termen verwoord. Zo hoor je dat mensen meer willen sporten, minder willen eten, gezonder willen leven of vaker naar hun ouders willen gaan. Wat meer, minder, gezonder of vaker is, is echter niet altijd duidelijk. Het is belangrijk om uw voornemen duidelijker voor uzelf te maken. Wat wilt u precies bereiken en wat is daar voor nodig? Beschrijf uw voornemen in concreet gedrag. Stel voor uzelf op hoeveel u dagelijks wilt eten, wat u precies moet doen om gezonder te leven en hoe vaak u in een bepaalde periode naar uw ouders gaat. Houd dit realistisch. Stel doelen op die ook daadwerkelijk te behalen zijn en leg de lat niet overdreven hoog. Door het zo te verwoorden, zorgt u ervoor dat u weet wat u moet doen. Het is daarmee ook makkelijker om op een later moment te bepalen of het doel dat u zich gesteld hebt behaald hebt.

3. Stel een contract op voor uzelf
Om een goed voornemen te laten slagen is het belangrijk om u daaraan te conformeren. U moet met uzelf een overeenkomst aangaan waarbij het doel dat u wilt bereiken helder is. U moet begrijpen welke stappen daarvoor nodig zijn en u moet u zich eraan houden. Dat betekent vaak dat u er tijd en energie in moet steken. Achteraf blijkt dat niet altijd zo makkelijk vol te houden. Er komen soms andere zaken op uw pad die u afleiden van uw doel of die meer prioriteit lijken te hebben. Daarmee faalt uw voornemen. Daarom is het onvoldoende om uw goede voornemen alleen te bedenken en/of uit te spreken. Om ervoor te zorgen dat u zich daadwerkelijk conformeert aan uw voornemen is het beter om dit duidelijk op te schrijven - zwart op wit. Schrijf op wat u wilt behalen, wanneer en hoe. Zet de plaats en datum waarop u uw persoonlijke contract opgesteld hebt erop en onderteken het.

4. Schreeuw het van de daken
Uw goede voornemen heeft meer kans van slagen als u met anderen deelt wat u van plan bent. Deel uw plan vooral met mensen die belangrijk voor u zijn. Laat hun ook zien dat u een contract hebt opgesteld. Ik ken een directeur die zijn plan om te stoppen met roken naar alle medewerkers mailde. Iedereen kende hem als een verstokte roker. Toch schreef hij in zijn e-mail naar iedereen in de organisatie dat december echt de laatste maand was dat mensen hem zouden zien roken. Hij zou bewijzen dat hij geen slappeling was en dat niemand hem meer met een sigaret zou betrappen. Er is heel wat lef voor nodig om zo’n mail te schrijven, want hiermee maak je het zeer zwaar voor jezelf. Als het dan niet lukt om het goede voornemen vol te houden betekent dat namelijk ook gezichtsverlies. Heb je immers niet zelf gezegd dat je een slappeling zou zijn als het niet zou lukken? Uw plannen met anderen delen helpt u zich er aan te conformeren. Beter is het nog als u iemand vindt die ook met hetzelfde of een vergelijkbaar voornemen aan de slag gaat. U kunt zich dan aan elkaar optrekken. Behalve voor uzelf hebt u dan ook een verantwoordelijkheid in de motivatie van de ander.

5. Houd een succesenboek bij
Als u eenmaal begonnen bent met de uitvoering van uw goede voornemen is het belangrijk dat u er aan blijft denken en dat u er mee bezig blijft. Als Nieuwjaar een poosje voorbij is, dan denken we niet meer in termen van goede voornemens. Uw voornemen wordt dan een plan als vele andere en de kans wordt daarmee groot dat het verwatert. Belangrijk is dus dat u de gedachte warm houdt. Een manier om dit te doen is het bijhouden van een successenboek. Koop hiervoor een handzame lege agenda en houdt daarin uw resultaten bij. Stel dat het uw plan is om elke week drie uur te gaan sporten. Schrijf dan in uw succesenboek wat u precies gedaan hebt op betreffende dagen en hoe u zich daarbij voelde. Het opschrijven van resultaten verkleint de kans dat u uw goede voornemen argeloos laat varen. Uw succesenboek zal zijn eigen leven gaat leiden en het bijhouden daarvan wordt een vertrouwde routine. Als u uw goede voornemen opzij schuift, zult u ook deze routine moeten doorbreken.

6. Bepaal consequenties
Is het u gelukt om uw goede voornemen te behalen in de door u vastgestelde termijn? Dan mag u zichzelf daar best voor belonen. Het kan zelfs helpen om vooraf een beloning voor uzelf af te spreken. Als u uw goede voornemen met succes hebt uitgevoerd, mag u bijvoorbeeld iets doen dat u erg leuk vindt zoals naar het theater of naar een voetbalwedstrijd gaan. Dit motiveert u bij het halen van uw doel. Er zijn ook mensen die zichzelf boetes opleggen als ze falen. Iemand zegt bijvoorbeeld tegen zichzelf dat hij een geldbedrag moet overmaken aan een goed doel als zijn voornemen strandt. Dit soort bestraffingen werken echter minder goed. Dat komt omdat onze geest uitstekend in staat is om allerlei uitwegen te bedenken. Dit noemen we cognitieve dissonantie. Iemand kan tegen zichzelf zeggen: ‘Ik ben weer gaan roken, maar daarmee heb ik wel een goed doel gesteund’. En als de ‘boete’ eenmaal ingevorderd is, wordt het nog erger. Dit remt u dan onbewust af om het goede voornemen alsnog uit te voeren. U hebt de boete anders tenslotte helemaal voor niets betaald.

7. Besef dat falen geen mislukking is
Veel mensen beginnen in januari enthousiast met hun goede voornemen. In dit proces zullen ze echter te maken krijgen met vele uitdagingen en verleidingen. Het duurt even voordat je jezelf een nieuwe gewoonte aanleert en in die tijd hunkert je lijf en/of je geest naar de oude routine. Het lukt rokers bijvoorbeeld vaak best om een maand niet te roken. Dan komen ze op een feest waar mensen zijn waar ze eerder altijd gezellig even mee naar buiten gingen om te roken. Gewoontegetrouw lopen ze mee naar buiten en daar denken ze: ‘ach, één sigaret kan toch geen kwaad?!’ Na eenmaal een sigaret te hebben opgestoken, is het hek van de dam. Ze nemen er nog een... en nog een. Toch is er dan eigenlijk nog geen probleem. Het probleem begint pas de volgende dag. De niet-roker heeft dan het gevoel dat zijn missie mislukt is. Zijn goede voornemen is immers niet behaald. En omdat hij/zij nu toch al gerookt heeft, kan hij/zij er net zo goed vandaag ook weer een opsteken. Vervolgens vertelt de niet-roker aan iedereen (en vooral zichzelf) dat het een mislukking was. Toch is die gedachte onjuist. Besef dat er altijd momenten zullen komen waarop u extra uitgedaagd zal worden. Dit zijn moeilijke ogenblikken. Als het u lukt om de uitdaging te weerstaan hebt u uzelf overwonnen. Maar als dat een keer niet lukt, zie het dan als een uitzondering in plaats van als een mislukking. Hebt u zich op het feest laten verleiden om te gaan roken. Ga dan de volgende dag verder waar u gebleven was. Het is een keer misgegaan - dat kan best zo zijn - maar het is dan nog niet mislukt.

8. Maak van uw voornemens bewuste keuzes Het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar is omringd met het feestelijke sfeertje van Kerstmis en Nieuwjaar. Maar daarmee krijgt het misschien een wat minder serieuze uitstraling. Na de feestdagen zijn de oliebollen op, worden de resten van het vuurwerk aangeveegd en wordt de kerstverlichting opgeruimd. Misschien gaan daarmee ook uw goede voornemens in de doos. Dat is jammer. In een eerder artikel schreef ik dat u van uw voornemens bewuste keuzes moet maken. Wees er van overtuigd dat hetgeen u zich voorneemt gaat over iets dat u echt wilt en kunt. Om uw actie te laten slagen, dient u het doel dat u nastreeft belangrijk voor uzelf te maken. Koppel wat u wilt aan uw levensstijl en uw persoonlijkheid. Zorg op die manier dat uw voornemen een doel wordt waar u helemaal voor gaat in plaats van slechts een onduidelijke wens of vaag voornemen.

Het jaar is bijna voorbij, de tijd breekt aan om elkaar het allermooiste toe te wensen. We maken weer goede voornemens en plannen. Het nieuwe jaar biedt vele mogelijkheden. Dit alles krijgt aandacht in mijn boek met de titel: Gelukkig Nieuwjaar.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com

Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Vorige pagina Maak van uw nieuwjaarsspeech een nieuwjaarsconference

Terug naar Index









Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beïnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com





Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk