Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen


 


bol.com Partner

De juiste openingszin

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Slaapcursus voor wakkere managers
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Slaapcursus voor wakkere managers

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat managers geen al te beste slapers zijn. Managers blijken vooral wakker te liggen vanwege zorgen, onzekerheid en faalangst. En als gevolg van de vele slapeloze nachten gaan ze niet bepaald beter functioneren en worden er ook niet gezelliger op. Maar hier is wat aan te doen! Hier volgt een korte slaapcursus voor managers. Geen betoog over warme melk met honing, maar ideeën waar u echt wat aan heeft!

Managers zijn slechte slapers
Uit onderzoek op Managersonline.nl blijkt één derde van de respondenten minder dan zes uur te slapen. Gemiddeld komt het aantal slaapuren van managers niet boven de zeven uit. Nou is de behoefte aan slaap niet voor iedereen even groot. Veel mensen hebben aan zes uur slaap genoeg om probleemloos de dag door te komen. Bovendien blijkt uit slaaponderzoek dat mensen die leiden aan slapeloosheid meer slapen dan ze zelf denken. Of u een slaapprobleem heeft wordt meer bepaald door de hinder die u zelf ervaart dan door het meetbare aantal uren dat u geslapen heeft.

Het kan dus zijn dat u na een kort nachtje toch het gevoel hebt dat u wel lekker heeft geslapen. Maar als u kijkt naar de redenen waarom managers wakker liggen, dan is het logisch dat ze toch vaak verstoorde nachten ervaren. Managers zeggen wakker te liggen door zorgen over privé en werk. Ze voelen zich vooral oververantwoordelijk voor het afkomen van het werk en zijn bang niet te kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen. Ook loyaliteit en schuldgevoel zijn een reden voor piekeren. Het is bijvoorbeeld niet fijn om goede werknemers te moeten ontslaan. De fluctuerende economie draagt daar niet altijd aan bij en baart de manager zorgen.

Het belang van goede slaap
Veel managers liggen lang wakker omdat ze piekeren over problemen. Terwijl u uw best doet om in te slapen is uw brein nog naarstig op zoek naar allerlei oplossingen. Andere managers slapen te weinig omdat ze lang opblijven om al het werk af te krijgen. Het paradoxale is dat u door het tekort aan slaap slechter gaat functioneren. Slaaptekort leidt ook tot prikkelbaarheid, lusteloosheid en nervositeit. U kunt uw problemen en tijdsdruk dus gemakkelijker de baas als u voldoende heeft geslapen. Slaap is vooral goed voor het herhalen en herstructureren van datgene waarmee u bezig bent geweest. Goede slaap zorgt voor betere efficiëntie en meer creativiteit. Bovendien zorgt een goede nachtrust ervoor dat u meer plezier heeft in uw werk en dat u ook aangenamer wordt in het contact met anderen. Alle reden dus om op tijd uw werk neer te leggen en uw problemen even te laten rusten. Maar ja, hoe doet u dat?

De nacht van de manager
Het is een drukke tijd op uw werk. U heeft te maken met verschillende deadlines en er zijn nogal wat praktische problemen die om een oplossing vragen. Vandaag heeft u weer een enerverende dag gehad. Als u thuiskomt, vraagt uw gezin alle aandacht, maar gelukkig heeft u ’s avonds nog wat tijd om wat dingen uit te werken. U merkt dat dat wel lukt met een kopje koffie. U wordt nu niet gestoord dus u kunt lekker doorwerken. Maar de tijd gaat snel. U ontdekt dat het inmiddels al middenacht is geworden. Even tijd voor ontspanning! U gaat op de bank zitten en zet de tv aan - drankje erbij. U zapt wat heen en weer, maar heeft nog niet veel zin om naar bed te gaan. U voelt zich rusteloos, dus u zult toch niet kunnen slapen.

Om 01.30 uur gaat u het toch maar proberen. Het is immers morgen weer vroeg dag. Maar als u in bed ligt blijven de actuele zaken door uw hoofd spelen. U doet uw best om deze gedachten te blokken. U wilt slapen! Geforceerd probeert u aan leuke dingen te denken, maar de problemen blijven zich opdringen. U merkt dat u niet lekker ligt en keert zich naar de andere zijde. ‘Hè, dat ligt ook niet lekker!’ U draait zich maar weer terug. U wordt steeds rustelozer en kijkt eens op de klok. ‘Hoe laat zal het zijn?’ 03.00 uur al, en u heeft nog niet geslapen! U wordt boos op uzelf omdat het niet lukt en probeert nog geforceerder uw gedachten te stoppen. Keren en weer keren. Nou ja, dan maar een glaasje melk. U gaat uit bed en als u er weer instapt, heeft de klok inmiddels 04.00 uur geslagen. Klaarwakker bent u! Tegen een uur of vijf worden uw gedachten wat onsamenhangender. U valt in slaap en u droomt onrustig. Om 07.00 uur gaat uw wekker. U voelt zich totaal gesloopt.

Wat is er aan te doen?
Herkent u zich in een dergelijk slaappatroon? Het is in ieder geval niet te hopen dat u dit elke nacht ervaart want dan houdt u het niet lang uit. De volgende vraag is wat u er aan kunt doen als u dit bij uzelf herkent. Om te kunnen slapen zijn vele huismiddeltjes bedacht die al dan niet goed werken. Sommige mensen nemen een borrel. Anderen zweren bij kruidenthee of melk met honing. Het effect van al deze middeltjes is niet aangetoond en wordt in sommige gevallen zelfs tegengesproken. Teveel alcoholgebruik werkt bijvoorbeeld averechts. Verder wordt vaak gemeld dat u baat heeft bij een warme douche of bad en ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Deze kunnen zeker effect hebben als u daar de tijd en rust voor neemt. Overigens is het ook belangrijk om te zorgen voor goede faciliteiten om goed te kunnen slapen zoals een lekker bed, de juiste temperatuur en voldoende ventilatie. Tenslotte zijn er genoeg managers die de nachten niet meer zonder slaapmedicijnen doorkomen.

Gedachten en verwachtingen
Een groot deel van de slaapproblemen die mensen hebben, worden veroorzaakt door hun verwachtingen en gedachten over slapen. Deze gedachten zorgen ook voor gedrag die de slaap niet ten goede komt. De gedachte dat u toch niet kunt slapen, ontneemt u bijvoorbeeld alle vertrouwen in een goede nachtrust. Zo ontwikkelt u tegenzin om naar bed te gaan en zodra u daarna wakker ligt, krijgt u het bewijs. Als u meent dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om te kunnen slapen, kan dat u ook wakker houden. Uw gedachten zorgen er dan voor dat u blijft keren tot u ‘lekker’ ligt (en dat wordt steeds lastiger zolang de slapeloosheid langer duurt). U stapt uw bed uit om de dorst of honger te verhelpen en gaat vaker dan nodig naar toilet. Frequent op de klok kijken en boos worden op uzelf (omdat u niet slaapt) zorgen er ook voor dat u wakker blijft. Metagedachten over slapen werken averechts als het uw doel is goed te slapen.

Het gevecht tegen opdringende gedachten Een groot probleem dat bij slapeloosheid wordt ervaren, is het denken aan dingen waaraan u niet wilt denken. De gedachten aan problemen blijven zich steeds aan u opdringen. U doet uw best om daar niet aan te denken door geforceerd aan andere dingen te denken. U denkt bijvoorbeeld aan mooie plaatsen waar u geweest bent of probeert schaapjes te tellen. Als de ongewenste gedachten daar toch tussendoor sluipen, kan dat u behoorlijk moedeloos maken. Het kan de gedachte dat het toch niet lukt om te slapen versterken. Het kan ervoor zorgen dat u boos wordt op uzelf. Ook wordt u zich er nog bewuster van hoe ongemakkelijk u ligt.

Het lastige hierbij is dat het niet mogelijk is om niet aan iets te denken. Probeert u op dit moment maar eens niet aan uw baas te denken. Meteen ziet u zijn gezicht voor u. Als u uzelf dwingt om ergens niet aan te denken door obsessief aan iets anders te denken (mooie uitzichten, schaapjes), dan lukt dat misschien een poosje totdat u zichzelf gaat afvragen waarom u daar eigenlijk aan denkt. En meteen dringen de gedachten weer door waarvan uw brein meent dat ze belangrijker zijn dan de hoeveelheid schaapjes.

Desinteresse voor slapen en denken
En daarmee verschijnt de oplossing wat u wel kunt doen als u niet kunt slapen.

1. U moet het als onbelangrijk ervaren of u nu slaapt of niet.
2. Het moet u niet uitmaken wat u denkt

1. Slapen is onbelangrijk
Als het u niet uitmaakt of u nu wel of niet slaapt, zult u zich daar geen zorgen over maken. U denkt niet aan uw slaapprobleem en doet geen geforceerde pogingen om in slaap te komen. Ook wordt u niet boos op uzelf als het niet lukt. U vindt slapen niet interessant, maar denkt: ‘Ik ga rustig liggen in het donker. Als ik slaap is het prima en als ik alleen maar lig, rust ik toch uit.’ Negeer alle prikkels over honger, dorst, aandrang en slaaphouding. Gek genoeg zorgt deze onverschilligheid over slapen er juist voor dat u gemakkelijker inslaapt. En als dat niet zo is, is het werkelijk waar dat u ervan uitrust.

2. Denken is onbelangrijk
Als u geen pogingen doet om uw gedachten te stoppen (wat overigens al niet kan) zal uw gedachtestroom gewoon voortgaan. Als dat geen leuke gedachten zijn dan is dat even pech! Zorg ervoor dat u de belangstelling verliest voor wat u precies denkt. Het is net alsof u een film op televisie bekijkt die niet leuk is, maar die u toch niet kunt afzetten. U heeft geen invloed op het verhaal, dus u doet ook geen pogingen daar iets aan te veranderen. Doe of de gedachten u overkomen, zonder dat u daar invloed op heeft. Als u desinteresse heeft voor wat u zelf denkt, dwalen uw gedachten al snel af. Laat dat gewoon gebeuren. Voor u het weet valt u in slaap.

Wees niet bang belangrijke informatie te missen als u niet onthoudt wat u nu denkt. De gedachten die u in een halfslaperige toestand heeft, kunt u zich meestal toch niet zo gemakkelijk meer herinneren. Vaak dragen ze ook nergens toe bij. Als u goed slaapt verwerkt u de gegevens beter zodat u de volgende dag voldoende inspirerende ideeën krijgt. Stapt u in bed met een - naar uw idee - belangrijke vraagstelling, schrijf die dan op. Dan hoeft u er in uw bed niet meer over na te denken. U kunt er de volgende dag dan weer fris mee aan de slag.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lees ook het artikel over powernapping:
Koffie of een dutje? Zo word je weer fit!

Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com


Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Beoordelen is vergelijken. De juiste openingszin

Terug naar Index









Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beïnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com





Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk