Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen

 Contact  
 


bol.com Partner

Minicursus lichaamstaal voor gevorderden: deel 1

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk Spreek de lichaamstaal die bij u past
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Spreek de lichaamstaal die bij u past

Als wordt gesproken over een goede manager, heeft u misschien een bepaald type persoon in gedachten. Wat voor een soort lichaamstaal hanteert deze manager? Dient een goede manager bewegelijk te zijn in zijn presentatie of juist vooral rust uit te stralen?

Warm of koud?
Uit onderzoek naar gebruikmaking van gebaren is gebleken dat mensen, die tijdens contacten met anderen veel bewegen en actief gesticuleren terwijl ze spreken, worden ingeschat als warm, aangenaam in de omgang en energiek. Als dezelfde mensen weinig bewegen en gebaren maken worden zij eerder beschouwd als koud, analytisch en berekenend. De manier waarop u zich presenteert heeft dus zeker effect op hoe anderen u ervaren. Dit wil echter niet zeggen dat elke drukdoener per definitie ook goede lichaamstaal gebruikt.

Passende lichaamstaal
Goed gebruik van lichaamstaal wil zeggen dat u in staat bent uw houdingen en bewegingen aan te passen aan de situatie en af te stemmen op de personen waarmee u te maken heeft. Het betekent dat u in staat bent door congruent lichaamsgebruik de juiste boodschap over te brengen. Om op een natuurlijke manier over te komen blijft het daarbij belangrijk uzelf te presenteren op een wijze die bij u past.

Enige tijd geleden kreeg ik de volgende vraag van een manager:

'Als persoon ben ik heel rustig en serieus. Helaas merk ik dat sommige collega’s soms vinden dat ik me niet enthousiast genoeg uit, als ik mijn ideeën presenteer. Kan ik mijn presentatie veranderen zonder teveel te moeten schaven aan mijn algemene indruk, aangezien andere medewerkers laten merken het heel geruststellend te vinden dat ik zo serieus overkom?'

Enthousiast overkomen en goed gebruik maken van lichaamstaal betekent niet dat u zichzelf voortdurend op een drukke manier moet presenteren. U kunt rustig en serieus zijn en toch zeer overtuigend. Dat dit zo is blijkt al uit de reacties van de medewerkers, die de serieuze benadering van de vraagsteller op prijs stellen.

Een rustige benadering
Als u zichzelf ziet als rustig en serieus zullen deze eigenschappen zeker van pas komen bij het vinden van aansluiting bij sommige medewerkers. Medewerkers die zelf ook wat rustiger zijn, stellen een gedegen instelling vaak op prijs. Ook oudere medewerkers waarderen vaak een serieuze benadering. Als u ook goed over wilt komen bij medewerkers die een dynamischere aanpak verwachten, is het belangrijk dat je de verschillende typen medewerkers leert onderscheiden en uw presentatie daarop aanpast.

Een energieke benadering
Ziet u zichzelf als bruisend en energiek, dan bent u waarschijnlijk van nature in staat om anderen te enthousiasmeren. Houd er echter ook rekening mee dat misschien niet iedereen uw hoge tempo kan volgen. Weet dat mensen anders kunnen zijn en waardeer ook de wat rustigere benadering van anderen. Afstemming is belangrijk! Soms kunt u deze al bereiken door een medewerker goed te observeren en diens houdings- en bewegingspatroon over te nemen.

Zien anderen u ook zo?
Heeft u zich herkend in een van de bovenstaande typeringen? Dan is het nog maar de vraag of uw medewerkers u ook zo ervaren. Wellicht komt u wel op een geheel andere manier over bij anderen dan u denkt. Als uw collega’s zeggen dat u zich niet enthousiast genoeg uit, tijdens de presentatie van uw ideeën, denkt u misschien dat zij de dynamiek in uw gebaren missen, maar mogelijk bedoelen ze uw houding, mimiek of intonatie. Pas als u voor uzelf geheel helder hebt hoe anderen uw presentatie ervaren, kunt u besluiten of u er ook wat aan wilt veranderen. U weet in dat geval ook waar de accenten liggen en waar u aan kunt werken. Kijk daarom voordurend kritisch naar uzelf om uw benadering in bepaalde situaties te kunnen verbeteren.

Niet ‘goed’ of ‘slecht’
Lichaamstaal is een taal met een uitgebreide grammatica die gestuurd wordt door de situatie en de mensen. Je kunt niet eenvoudig zeggen: ‘Piet heeft een goede lichaamstaal want hij beweegt veel en Jan heeft een slechte lichaamstaal want hij lacht weinig’. Lichaamstaal moet steeds opnieuw passend zijn in de situatie. Het kan dus zijn dat u een ander goed kunt overtuigen, maar moeite heeft met het brengen van slecht nieuws. Ook is het mogelijk dat u een warme uitstraling heeft in persoonlijke gesprekken, maar geen oog heeft voor de non-verbale interacties binnen uw team. De ene situatie vraagt dat u energiek naar voren treedt. Op een ander moment observeert u van afstand. Wild gebaarvertoon kan een presentatie voor een groep dynamisch maken maar werkt niet om een medewerker gerust te stellen.

Waarde en effectiviteit
Bij mijn artikelen dient u daarom steeds voor uzelf de waarde en effectiviteit van de adviezen in een bepaalde situatie in te schatten. Misschien vind u bepaalde suggesties die goed bruikbaar zijn bij uw manier van management. Andere adviezen kunnen voor u minder geschikt zijn omdat ze niet geheel in de context of bij uw manier van doen passen. Uw eigen gevoel en de reacties van anderen zijn daarbij goede graadmeters.

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com


Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


U raakt uw medewerkers door ze aan te raken. Minicursus lichaamstaal voor gevorderden: deel 1

Terug naar Index

Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beïnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk