Home
Basis
Uiting
Praktijk
Manager
Workshops
Boeken
Overzicht managementartikelen
|
|
Lees alles over lichaamstaal in het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk
|
Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij bol.com of Managementboek.nl
Laat u zich leiden door seksuele voorkeuren?
Hoe objectief bent u bij de beoordeling van mensen? Gaat u bij de aanname van personeel vooral af op aantoonbare kwaliteiten van een sollicitant, of laat u zich sterk beïnvloeden door de leeftijd, het uiterlijk en het geslacht van de kandidaat. Uit onderzoek van de psycholoog Marc Luxen, blijkt dat de partnervoorkeuren van recruiters een belangrijke rol spelen bij de selectie van personeel. Mannen nemen eerder mooie dan lelijke vrouwen aan, maar maken geen onderscheid tussen mooie en lelijke mannen. Vrouwen nemen liever een mooie man aan dan een mooie vrouw. Luxen promoveert op dit onderwerp op 2 september 2004.
De samenstelling van uw team
Kijkt u eens kritisch om u heen als u op uw werk bent. Hebben de werknemers die u zelf heeft aangenomen bepaalde overeenkomsten? Dan zijn het deze overeenkomsten die blijkbaar belangrijk voor u zijn. Hebben uw teamleden bijvoorbeeld allemaal veel ervaring, zijn ze welbespraakt of hebben ze belangrijke papieren die nodig zijn voor het werk dat zij doen. Zijn er meer mannen in uw team dan vrouwen, of is er een gelijke verdeling zichtbaar? En scoren uw medewerkers qua uiterlijk boven gemiddeld? Als dit laatste het geval is, laat u zich misschien meer sturen door uw seksuele voorkeuren dan u wellicht had gedacht.
Gelukkig bent u niet de enige
Luxen liet voor zijn onderzoek aan ruim 200 personen foto's zien van aantrekkelijke en lelijke mannen en vrouwen. Daarbij stelde hij hen de vraag wie zij zouden aannemen als de persoon bij hen zou komen solliciteren. De selectiegroep die de foto's beoordeelden, bestond uit zowel studenten als ervaren managers. Tot zijn opvallende verrassing ontdekte Luxen dat zelfs ervaren leidinggevenden sterk beïnvloed worden door het uiterlijk van de potentiële kandidaten.
Sporen van evolutionair gedrag
Volgens Luxen laten werkgevers zich bij de aanname van personeel leiden door dezelfde seksuele drift als bij de partnerkeuze. Vruchtbaarheidskenmerken zoals leeftijd, gezondheid en seksuele uitstraling van een vrouw, wekken bepaalde gevoelens op bij mannen, waardoor zij eerder voor haar kiezen. Blijkbaar maakt het niet zoveel uit of het bij dat kiezen gaat om de levenspartner of de medewerkster op kantoor. Als de man zich heeft omringd door een schare mooie vrouwen, is de kwaliteit van zijn nageslacht veilig gesteld. Dat is in ieder geval de oergedachte.
In tegenstelling tot de mannen, nemen vrouwelijke recruiters juist geen knappe vrouwen aan. Blijkbaar spelen ook hier de concurrentiestrijd om de charmes van mogelijke liefdespartners en jaloezie een rol. Daarentegen nemen vrouwen wel knappe mannen aan, maar status en karakter van de (mannelijke) kandidaat speelt bij hen een grotere rol dan het uiterlijk. Mannen hebben juist een afkeer tegen andere mannen met een hoge status.
Andere verschillen
Voor zijn proefschrift onderzocht Luxen ook andere voorkeuren bij mannelijke en vrouwelijke proefpersonen. Vrouwen maken andere keuzes bij het investeren in werk en kinderen dan mannen. Bij de vrouwen gaat het gezin voorop en zij werken het liefst parttime. Mannen vinden een hoge levensstandaard belangrijker. Zij kiezen het liefst voor een full time carrière in een positie met een hoge status.
Objectieve keuzes
Misschien stoort het u geenszins om te vernemen dat uw keuzes van personeel mogelijk gekleurd zijn door uw voorkeuren. Het kan zijn dat u het zelfs wel een prettig idee vindt om elke ochtend opnieuw door uw harem op kantoor te worden verwelkomd. Als u daarentegen van mening bent dat uw aankomend personeel een objectievere selectie verdient, dan zou u er voor kunnen kiezen om meerdere personen te betrekken in de aannameprocedure. Zoals ik al eerder heb geschreven in de Minicursus: hoe voert u een selectiegesprek? kan het raadzaam zijn het selectiegesprek niet alleen te voeren.
In het bedrijfsleven is het vaak gebruikelijk dat u als manager samen met een PZ-medewerker de sollicitatiegesprekken voert. U dient zich echter af te vragen of u aan deze stijl'' gebonden wilt blijven. Wanneer u ook andere medewerkers bij het gesprek betrekt, kunt u een beter overwogen keuze maken, die breed zal worden gedragen in uw team. Als u in de procedure tenminste één man en één vrouw betrekt, draagt u zorg voor een objectieve selectie. Zo voorkomt u ook dat u door uw collega's wordt verweten dat u zich heeft laten leiden door uw oerdriften.
tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.
Meer informatie
Hoofdstukindeling
Online bestellen
Overzicht artikelen voor managers I
Homepage lichaamstaal
Informatie
Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of
vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.
|
Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
communicatie
management
emotie
mensenkennis
coachen
zakelijk flirten
onderhandelen
|