Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen


 


bol.com Partner

Gespreksregulatie met uw hoofd (1)

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk Managen vanuit een ander perspectief
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl

Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


Managen vanuit een ander perspectief

De leraar verschijnt als de leerling er klaar voor is! Deze wijsheid vertelt u dat u tijdens elk contact en van elke situatie kunt leren. U ontdekt soms iets nieuws, alleen al door er naar te kijken vanuit een ander perspectief. Vandaag ontgaat u misschien de betekenis van iets dat u heeft gehoord of gelezen, maar morgen kijkt u er wellicht op een andere manier naar en is het zeer verhelderend. Opeens blijkt dezelfde uitgekauwde informatie heel nuttige elementen te bevatten. Een losse opmerking van een medewerker kan een waardevolle boodschap blijken te zijn als u er op een andere manier naar luistert. Vaak sluiten wij ons af voor de leerzame informatie die ons dagelijks bijna op een presenteerblaadje wordt uitgereikt. We kijken oplettend, maar zien het niet. We luisteren aandachtig, maar horen het niet. De leraar was er altijd al, maar wij hadden hem niet opgemerkt.

Bent u uitgeleerd als ervaren manager?
Ervaart u uw dagelijkse werk als een leerzame bezigheid of als een routineklus? Bij het woord leerzaam denkt u misschien aan nieuw, verrassend, dynamisch maar ook onervaren. Bij het woord routine denkt u misschien aan sleur, statisch, saai, altijd hetzelfde, maar ook aan ervaren. Het kan zijn dat u in uw werk iets van beide kunt vinden.

Een bepaalde routine in uw werk is zeker prettig. Als u blindelings kunt rekenen op uw ervaring bespaart dit vaak veel tijd. Routinematig werken biedt u de mogelijkheid om u op meerdere zaken tegelijk te richten. Maar door steeds opnieuw op dezelfde aspecten te focussen ontgaat u wellicht veel waardevolle informatie. Besef dat ook alledaagse zaken een andere betekenis kunnen krijgen door er op een andere manier naar te kijken. Ervaring is nuttig, maar dit betekent niet dat u niets meer kunt leren...

Hoe richt u uw focus?
Waarschijnlijk heeft u deze bekende schets van W.E. Hill wel eens gezien. De schets wordt vaak gebruikt om aan te tonen dat onze waarneming beperkingen heeft. Als u naar de afbeelding kijkt, kunt u hierin een jonge of een oude vrouw herkennen. Mensen die de afbeelding voor het eerst zien, herkennen het ťťn of het ander, maar nooit tegelijkertijd. Om een jonge vrouw te zien, dient u uw focus namelijk anders te richten dan wanneer u een oude vrouw wilt zien. Als u het leuk vindt om nog meer van dit soort waarnemingstestjes te bekijken, is deze site zeker een aanrader.

Natuurlijk is het niet zo dat onze waarneming alleen kuren vertoont bij de uitvoering van dit soort testjes. In het dagelijks leven wordt de manier waarop we naar dingen kijken en deze interpreteren voortdurend op de proef gesteld. Evenals bij het testje met de twee vrouwen is het uw focus die bepaalt wat u werkelijk zult zien. Vaak passen uw beeldvorming en herinnering zich aan aan uw verwachtingen. U ziet letterlijk wat u verwacht te zien en als u iets maar half heeft gezien maken uw hersenen er weer een compleet plaatje van. Om deze reden kunnen twee mensen eenzelfde situatie totaal verschillend beoordelen. Politiefunctionarissen ervaren dit fenomeen regelmatig als zij getuigen van een verkeersongeval ondervragen: drie getuigen vertellen soms drie verschillende verhalen en alle zijn zij overtuigd van hun gelijk. Hun herinnering aan het voorval heeft zich aangepast aan wat zij menen te hebben gezien.

Een andere blik op de wereld
Iedereen creŽert zijn eigen werkelijkheid door de manier waarop hij naar de dingen kijkt en daar betekenis aan geeft. Misschien heeft u wel eens een vergadering bijgewoond waarin twee medewerkers in een serieuze discussie verwikkeld waren over iets dat u niet zo belangrijk vond. U kon er afstand van nemen en de belangrijkheid relativeren. Door op een andere manier naar de discussie te kijken, bleek het u zelfs mogelijk om er af en toe de komische kant van in te zien. Dit is een voorbeeld van een manier van anders focussen. U zag de zaken vanuit een ander perspectief. In plaats van de oude zag u de jonge vrouw... En als u hier in oefent kost het u geen moeite om tussen deze twee zienswijzen te switchen...

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com


Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


Hoe verandert u een vastgeroest imago Gespreksregulatie met uw hoofd (1)

Terug naar Index

Boeken op onderwerp:
perspectief
focus
relativeren
management
emotie
samenwerken
mensenkennis
psychologie


Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beÔnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beÔnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privť
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk