Een grote grijns

Meestal is Zwarte Piet in een goede stemming. Hij laat dat zien met een grote spontane glimlach. Hij lacht zijn tanden bloot en maakt dan veel gebaren, huppelt en danst.

Je kunt zien dat hij blij is want zijn lichaamstaal is ongedwongen. Natuurlijk zien we hem zo het liefst.Een boze frons

Zwarte Piet laat hier een boze frons zien en hij tuit zijn lippen waarschuwend. Veel kinderen zijn bang van zwarte piet als hij boos is. Ze zijn bang dat hij onaardig is, slaat of hen meeneemt. Maar wees niet bang; Piet is niet zo kwaadgezind en ziet er vaak bozer uit dan hij werkelijk is. Eigenlijk is hij altijd aardig.Een verdrietige piet

Zwarte Piet laat hier zijn hoofd een beetje hangen want hij is wat verdrietig. Hij heeft zijn ogen wat bijeen geknepen en zijn wenkbrauwen naar binnen getrokken.

Piet lijkt bijna te gaan huilen. Arme Piet, wat zal er toch aan de hand zijn? Zou jij hem willen troosten?Rustig aan een beetje!

Als de kinderen veel lawaai maken probeert Zwarte Piet de situatie weer onder controle te krijgen.

Zwarte Piet fronst hier een beetje bezorgd en maakt met beide handen een beweging naar beneden. Hij zegt op deze manier: "Willen julie het een beetje rustig aan doen!"Een schuldige blik

Zou Zwarte Piet iets verkeerd gedaan hebben? Hij heeft hier wel een heel schuldige blik op zijn gezicht.

Hij heeft zijn lippen naar binnen getrokken, zijn hoofd gebogen en kijkt je vanonder zijn wenkbrauwen aan. Misschien denkt Sinterklaas ook dat Piet iets op zijn kerfstok heeft.Dit is niet prettig

Wat zou het benauwde gezicht dat Zwarte Piet hier trekt betekenen? Piet trekt tenminste zijn neus op alsof hij iets vies ruikt of proeft.

Misschien heeft hij wel een vieze pepernoot gegeten. Wat Piet hier ook meemaakt; hij laat in ieder geval blijken dat hij het niet prettig vindt.